Meny Stäng

Påslakanset

Det finns vissa saker som hör till ett hem som alla behöver. En av dessa saker är påslakanset. Det är en sådan sak som det inte räcker med att ha en uppsättning av i ett hem, inte ens för den som bor i ett singelhushåll. Sängkläderna måste kunna bytas ofta, för att de ska vara fräscha och för att det ska kännas bekvämt att krypa ned i sängen på kvällarna. Värt att tänka på är att det finns såväl riktigt billiga som riktigt dyra påslakanset. Här kan det vara värt att fundera över hur du ska resonera när du införskaffar nya set. Vill du helst komma undan billigt vid inköpstillfället och satsa på billiga alternativ som högst troligt behöver bytas ut förhållandevis snabbt, eller föredrar du att betala mer vid tiden för inköpet och på så sätt få sängkläder av en så pass god kvalitet att du kan använda dem länge innan de behöver bytas ut? Det finns inget svar som är rätt eller fel, det är bara en fråga som det kan vara en god idé att fundera lite över.

>> Beställ påslakanset online – klicka här.

Materialet spelar roll

Det finns en sak som är viktigare än det mesta när det gäller påslakanset, närmare bestämt materialet. Det gör stor skillnad för kvaliteten på textilierna, men även för känslan. Medan vissa material ger en sval känsla som är extra behaglig på sommaren, är andra varma och rejäla och mycket praktiska att använda när man är lite frusen och det är kallare än vanligt. Vissa uppskattar att sova i påslakanset av blank, fin satin, medan andra föredrar att sova i ekologisk bomull. Satin, flanell och bomull är kanske de vanligaste materialtyperna men det finns även ett flertal andra. Ett sådant exempel är linne. Du kan naturligtvis köpa olika påslakanset i olika material, så att du har de perfekta sängkläderna oavsett årstid och temperatur. Innan du gör slag i saken och börjar handla är det en god idé att se över vilka egenskaper de olika materialvalen har, så att du kan få sängtextilier med de kvaliteter och egenskaper som du är ute efter. Det är också värt att tänka på att alla påslakanset som är tillverkade av en viss typ av material inte per automatik håller samma kvalitet. Det finns naturligtvis budgetalternativ likväl som mer påkostade alternativ inom de olika kategorierna. Att du exempelvis väljer ett alternativ av bomull behöver inte säga så mycket om kvaliteten och heller inte om priset.

Kontrollera måtten

Det är naturligtvis viktigt att kontrollera måtten på påslakanet innan du väljer vilket du ska köpa. Vissa är gjorda för en enkelsäng och dess täcke, andra för ett enda stort täcke till en kontinentalsäng. Dessa finns för övrigt med olika bredd och längd. För att det hela ska bli rätt behöver du därför vara uppmärksam när du ska köpa nya påslakanset, så att du får något som är lämpligt för din säng. Detta är förstås en självklarhet för de flesta, men eftersom det är en så viktig aspekt bör det ändå nämnas.

Priser på påslakanset

Hur mycket kostar då ett komplett påslakanset? Svaret är att det helt beror på vilket du väljer att köpa. Ibland kan det i vissa butiker gå att köpa ett påslakanset för under 100 kronor. Då får du vanligtvis ett påslakan och ett örngott. Du bör dock tänka på att de set som är så här billiga sällan är de som håller högst kvalitet. Är du ute efter ett påslakanset av riktigt god kvalitet får du vara beredd att betala några hundralappar mer. Om du kan tänka dig att betala mellan 250 och 500 kronor kan du ofta få ett påslakan och ett örngott av god kvalitet, som håller både form och känsla även efter många tvättar. Även om det ger ett rejält mycket högre inköpspris kan det ändå visa sig bli en ekonomiskt god investering i långa loppet, eftersom det inte bleks och tappar formen lika snabbt som ett billigare alternativ. Det finns alltid två sidor av myntet, och som tidigare har nämnts är det klokt att fundera över vad du värderar högst, om det är lång hållbarhet eller ett lågt inköpspris. Kanske föredrar du att köpa en mängd billigare set, så att du kan byta ofta, eller kanske några få dyrare alternativ som kommer att hålla länge.