Meny Stäng

Sov bättre med rätt färg i sovrummet

Har du svårt att somna och känner en avsaknad av lugn och ro i ditt sovrum? Det kan bero på vilken färg du har på väggarna. Det finns färger som är mer rogivande än andra och som kommer att ge en lugnande atmosfär. Studier har visat att man kan sova bättre genom att helt enkelt ändra färgen på väggarna i sovrummet. Man upptäckte att rummets färg har betydelse för vår sömn och började testa olika färger för att ta reda på vilka som var mest rogivande i ett sovrum. Hos Klint hittar du alla färger du behöver för att skapa ett rogivande sovrum.

Färger påverkar

Det har konstaterats att de som har blå väggar i sitt sovrum sover längre. Blått är den färg som i jämförelse med flera andra färger ger bäst sömn. Det kan bero på att vi förknippar blått med lugn och ro vilket hjälper till att minska vår hjärtfrekvens samt blodtryck. Blått är inte någon magisk färg utan det finns en fysisk förklaring till varför den blå färgen är rogivande. I vår retina (näthinna) finns receptorceller (ganglionceller) som är känsliga för blå färg. När dessa celler sänder information till vår hjärna som kontrollerar vår kroppsrytm, påverkas våra aktiviteter. Det behöver dock inte vara blått i sovrummet för att kunna få en avkopplande och lugn stämning. Andra färger som exempelvis grått eller silver har liknande påverkan samt sänker hjärtfrekvensen och blodtrycket.

Rogivande färger

Bästa tipset för att kunna sova bättre är att måla ditt sovrum i en rogivande färg som i förlängningen skänker en god sömn. För ett sovrum är till exempel himmel- och havsnyanser i blått, sköna skogstoner i grönt, lugnande färg i grått eller jordnära beige bra val för bättre sömn.

Lugnande blå nyanser

Blå nyanser kommer att skänka en skön och rogivande stämning i ett sovrum. Rätta blå nyanser kan föra dina tankar till en blå himmel, stilla vatten i en sjö och djup och mörk blå färg kan påminna dig om havet. Oavsett vilken blå färg du väljer verkar alla blå nyanser lugnande. Var observant på att mörka färger har en förminskande effekt så om ditt sovrum är litet är det rekommenderat att välja en ljus nyans istället.

Vi associerar grönt med psykisk hälsa och välmående.

Stresslindrande grönt

Vi associerar grönt med psykisk hälsa och välmående. Gröna nyanser som återfinns i skog och natur är naturligt stresslindrade för våra sinnen. Alla gröna nyanser såsom ljust grågrön som påminner om eukalyptus, härliga skogstoner, mintlika nyanser eller olivfärgad grön ger en lugnande effekt.

Harmoniskt grått

Grått är en populär sovrumsfärg som ger en lugnande känsla. Det finns olika nyanser av grått såsom blyerts grå eller lätta regnmoln grå som ger ett sovrum en dämpad och harmonisk känsla utan att det känns tungt.

Jordnära beige

Beige är en färg som återfinns i naturen och när vi målar sovrumsväggarna i ljusa eller jordiga toner skapas en atmosfär av trygghet och värme. Se till att inte använda mörka brunaktiga nyanser eftersom de kan ge motsatt effekt och upplevas som nedtyngande.